Rottweiler och Västgötaspets.

Vallanlagstest i Tvååker

Ettårsdagen precis avklarad samt första simlektionen. Nu var det dags att se om Zlatan har några vallanlag. Fanns det något bevarat i honom av generationers generationer av kovallande hundar? Skulle han överleva? En dum men berättigad fråga från en som är okunnig. Men jag tänkte att isåfall så är det väl det naturliga urvalet.

Men jag blev aldrig orolig. Beskrivaren var uppenbart trygg med situationen samt kunnig. Jag hade inte mycket att hålla reda på, behövde bara göra som jag blev tillsagd. Resten fixade Zlatan.

Åskådare.

En Glada seglade över oss.

Nu har ni scenen klar för er, dags för Zlatan att kliva in:

Han var genast intresserad. Jag fick koppla loss honom. Då började han cirkulera runt flocken och samlade ihop dem i en liten klunga. Blev tillsagd att kalla in honom men det misslyckades. Han jobbade. Flocken flyttade sej inte. Vi gick iväg en bit. Nytt inkallningsförsök men ingen Zlatan. Sedan började vi  (Jenny och jag) driva flocken något, för att se vad Zlatan gjorde. Han sprang rakt in i flocken, de delade sej något, han jagade en brun ko, sedan en svart. De sparkade efter honom, ser man på filmen. Sedan var det faktiskt vad han klarade för stunden, det är inte lätt med nya saker för en otränad hund, fysiken har han men huvudet var totalt slut!

Eftersom husse filmade Zlatan så är det inte så mycket foton på honom. Här i slutet på testet börjar han bli trött, snart är han inkallningsbar…

Det var trevligt för en matte som satt och småskämdes lite över den dåliga inkallningen att det var -”bra att hunden inte brydde sej om mej utan jobbade självständigt. Till och med på avstånd…” (Det är man inte bortskämd med från bruks och/eller rottis värden. Så bra hörrudu att din rottis skiter i dej…haha…ok annat sammanhang, jag vet. Men ändå kontrast.) Det var mycket som Zlatan gjorde fint och bra, uthållig men för lite pondus, het, lugn vallning osv. Protokollet kommer. Men som sagt, man ska inte spränga hjorden, det förstår faktiskt till och med jag.  Han hade definitivt vallanlag men sprängningsförsöket och jakten drar ner omdömet till goda vallanlag. Men anlagen finns bevisligen där, det är det viktiga. Generationers generationer av först ”egen avel” och sedan på sluttampen, de sista 60 åren, bevarande av en ras som mejslats ut i sekler, och det finns i Zlatan. Det är så fint, att detta arv bevaras.

Nästa hund skulle få mycket goda vallanlag, och det är en riktigt ung tik, bara 6 månader.

Jag duckar blixtsnabbt, ni har inte en chans att träffa mej….

Skogsbygdens Zelda Mega Virus

Det kom endel regn, men det var egentligen bara skönt i värmen, och bra för hundarna.

Men ojdå…

En Puli från kennel Impeccable. Det var fyra Puli tikar med på testet. Första gången jag ser denna ras som har sitt ursprung i Ungern.

Brorsan Chablis, men finnamnet är Tasstrampets Fido Filur. Matte Liselotte har vallat Fjällkor med västgötaspetsar.

Tja, herdarna brukar väl använda en käpp när de vallar? Det tyckte Chablis att han också skulle ha.

Hjälphundar användes att hjälpa de hundar som inte ”tände”. Här är det beskrivarens egna hund Piggy på bild. (i stamtavlan Piggelina, snart med tillnamnet ”Knalletorpets”)

Piggy är ”het” i sitt vallningstemperament. Men det tog henne till två års ålder innan hon vallade alls. Det är lustigt det där, för en novis, att vallanlagen ska ”väckas”. Att de kanske finns där hela tiden men tillfället att plocka fram det ska vara det rätta.

Det syns väl att det här är roligt!

Kossorna fick lite motion till sist!

Om inget annat hjälper, ta till fula miner! Det finns ingen ko som klarar att möta denna blicken…

Här är det brorsan Chablis som ska ”väckas”.

Om jag har förstått det rätt…

så är Västgötaspetsen en såkallad heeler, som biter kossorna i hasorna.

Men vad vet jag…

Piggy och Chablis in action. Chablis springer med, men han vallar inte.

Pyret är det här som ska vara tändgnista för Danga’s Sir Väs-Ö. Att hon är kopplad beror inte på att hon är särskilt busig, men kanske att den unge hannen (9 mån) som ska testas blev lite leksugen:-)

Pyret, med vittring på kohas!

Piggy och Högaids Diiwa Iwa

Tikarna i samarbete

Zlatans favorit ko och Piggy.

Visst var jag duktig, matte?

Västgötaspetsar är ca 31 cm i mankhöjd och väger mellan 9 och 14 kg. Men det är ingen som har talat om det för dem. Och även om någon skulle göra det så är ju inte vättarna så dumma att de går på det! De vet ju att de är störst, bäst och vackrast!

12 svar

 1. aussiemeja

  Häftigt Zlatan! Vilken cool kille! Dom är fantastiska dessa Västgötar!

  Gilla

  2012-05-29 kl. 00:26

 2. Fy, jag blir nervös bara av att titta på bilderna! Finns det inte risk att hunden blir ihjälsparkad? Otroligt häftigt att se dessa modiga och målmedvetna hundar!

  Gilla

  2012-05-29 kl. 09:37

  • Jag vet faktiskt inte hur farligt det är. En västgötaspets skulle jag inte vara så orolig för, men kanske om det är för många kor. Rottisen däremot skulle jag aldrig våga släppa in. Han skulle säkert inte låtsas om att han såg dem, men om han fick för sej att göra något och de sparkade efter honom så skulle han aldrig klara av att parera.

   Gilla

   2012-05-29 kl. 17:21

 3. Så, så, så, så, sååååå häftiga bilder!!! Speciellt galna-minen-bilden :))

  Och du ska se, testar du honom om ett eller två år så kan Zlatan visa upp en helt annan attityd. För det är ju så att med ålder kommer bättre självförtroende, större stabilitet och mera erfarenhet och allt sånt kan vara bra att ha när det kommer till umgänge med kor 🙂

  Gilla

  2012-05-30 kl. 00:09

 4. Kom hit via Larssons blogg – och är glad att jag gjorde det! Gud så roligt det ser ut! Själva har vi bara testat att valla får, och dessa kreatur tyckte att Huliganen var just lite…huliganig av sig.

  Härliga bilder!

  Gilla

  2012-05-30 kl. 07:42

  • Kul att du hittade hit, huliganmatte!

   Gilla

   2012-05-30 kl. 19:20

 5. Oj vilka bilder! Jättefina! Och jag blir också lite svettig och nervös när jag ser hur nära koklövarna är hundarna…

  Gilla

  2012-05-30 kl. 21:49

 6. Eva & Bruno

  Åtta STORA kossor o en liten Zlatan….., hua, himla modigt tycker jag (som haft förmånen att se alla bilder o film :)!). Tummen upp för mästerfotograf Konny!

  Gilla

  2012-05-30 kl. 22:19

 7. Sååå läckra bilder! Mina Grå gossar kvicknar till och det vattnas i munnen på dom. Kor! Kohasor!!

  Gilla

  2012-05-31 kl. 08:38

 8. Jättefina bilder med mycket action! Din sista kommentar, om att vättarna aldrig skulle drömma om att tro något så dumt som att de var små lättviktare med korta ben, den stämmer verkligen på pricken på min Asca. Hon är den minst ödmjuka man kan tänka sig =)

  Gilla

  2012-05-31 kl. 16:18

  • Fotografen Husse Konny tar åt sej av berömmet, kul att bilderna uppskattas av er som sett mer vallning än vi har!
   Så småningom kommer det lite film också.

   Gilla

   2012-06-02 kl. 23:41

 9. Pingback: En dag var vi på hundutställningen i Tvååker | Vovven Vanna – Flatcoated Retriever

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s